A zárkészítés, zárjavítás, zárcsere története

A zárkészítés, zárjavítás, zárcsere története

Talán nem is gondolnánk, de már az ókori Egyiptomban is működött a zárjavítás mestersége.

Természetesen ekkor még nem a napjainkban olyannyira megszokott zárszerkezetek működtek, sőt a zárszerkezet még kizárólag az ajtó belső oldalán látta el szolgálatát.

Az ókori zárak leginkább a mai retesz zárakhoz voltak hasonlatosak.

Ahogyan fejlődött a zárak, a zárkészítés evolúciója, megjelentek a kulccsal működtethető zárszerkezetek. A kulcs ekkor, a Római Birodalomban mintegy státusz szimbólumként volt jelen, hiszen a modern zárakat csak a vagyonosabbak engedhették meg maguknak.

zárkészítés, zárjavítás fejlődése a szakmában nélkülözhetetlenné tette a sárgaréz használatát. A sárgaréz pedig lehetővé tette a zárak sorozatgyártását, így a zárcsere lehetőségét is megalapozta.

A zárak, a zárjavítás és a zárcsere jelentősebb fejlődései, fejlesztései és a hozzájuk kötődő találmányok a 18-19. században történtek, születtek.

zárszerelészárcsere területén nagy fejlődést hoztak Yale és fia találmányai. Nevükhöz kötődik például a kilincsnyelv is, amit már a kulcs helyett maga a kilincs hozott mozgásba.

A reteszzár 1778-tól létezik, feltalálása Robert Barron nevéhez köthető.

Nem sokkal ezután (1784-ben) pedig létrejött a zárszerelés legújabb találmánya, a biztonsági zár is, hála Joseph Brahamnek.

A zártörténelem és a zárszerelés egyik talán legalapvetőbb és legforradalmibb felfedezése Hames Sargent nevéhez kötődik. A zárjavítás, zárcsere mai szakemberei hálásak lehetnek neki, hiszen őt nevezhetjük talán a mai modern zárak ősatyjának, ugyanis ő volt az, aki megalkotta az első cserélhető kulcsos kombinációs zárat, valamint az időretesz zárat is.

A zárak fejlődése azonban nem gátolta a betörőket a próbálkozásban, hiszen egyre nagyobb kihívást láttak benne. Ennek példájául említhetjük Leonard Dannert, hírhedt zártörőt, aki már 1550-ben forgalomba hozott egy betörő szerkezetet, mellyel az ajtók zajmentesen feltörhetők voltak.

Ebből is látszik, hogy a zártörők és a zárcsere, zárjavító, zárszerelő szakemberek  folyamatos harcot vívnak egymással.

A 20. században megjelentek az elektronikus zárak, amik a betörők munkáját jócskán megnehezítik.

A betörők és a zárcsere, zárszerviz szakemberek harca azonban ezzel sem szűnt meg.

Az ember mindig is törekedett rá, hogy megóvja értékeit, ezt teszi a mai napig is. Ehhez azonban nem elegendő a legmodernebb zár megvásárlása sem. Zárszerelő, zárcsere szakemberek szakvéleménye és szakértő munkája révén érezheti értékeit igazán biztonságban.


Régi zára? Akadozik? Nehezen fordul benne a kulcs?

Forduljon zárcsere, zárjavítás szakembereinkhez és akár azonnali kiszállással is vállaljuk, hogy megoldjuk problémáját!

Mesterzár: zárcsere és zárjavítás a nap 24 órájában, Budapest egész területén!

« vissza
2020 © mesterzar.hu | Honlapkészítés: seotuning.hu | Keresőoptimalizálás: cord-online.hu